Indexbeleggen wordt steeds populairder. Wanneer jij wilt gaan investeren in de beurs dan kun je kiezen uit een groot aanbod van verschillende producten. Zo kun je kiezen om in aandelen te investeren, in obligaties, maar ook kun je ervoor kiezen om te gaan indexbeleggen. Bij index beleggen investeer je je geld in een ETF. Een ETF is een Exchange Traded Fund. Dit is een fonds dat op de beurs verhandeld wordt. Marketmakers onderhouden de markt in een ETF, en dit doen zij net zoals anderen in aandelen, opties en diverse beleggingsinstrumenten. ETF’s worden trackers genoemd die de diverse indexen volgen. Een ETF doet dit altijd zo nauwkeurig als mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen een index aan te schaffen in de AEX, de S&P 500, of ga je toch liever voor een index ETF in bijvoorbeeld de Dow Jones of bijvoorbeeld in een grondstof? Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer informatie over een ETF

Een ETF is dus een samenstelling uit diverse aandelen, obligaties en trackers die door een uitgevende partij wordt bepaald. Als belegger kun je zelf kiezen uit het grootte aanbod van ETF’s en zelf er eentje kiezen die jou aanspreekt. Zo kun je kiezen om een ETF te volgen die alle grondstoffen weerspiegeld door middel van een grondstoffen index, maar ook kun je kiezen voor een etf die zich gespecialiseerd vindt in een wereldaandelenfonds. Een ETF kost een stuk minder dan een beleggings fonds. Dit komt omdat de kosten voor het beleggen in een ETF meestal 0.2 tot en met 0.5 procent per jaar.

Keuzes

Wanneer je besluit je geld onder te brengen bij een groot beleggingsfonds dan moet je vaak denken aan een kosten percentage van 1 tot 2 procent per jaar. Dit is dan ook een verschil tussen actief en passief beleggen. De fondsen zijn actief aan het beleggen op de beurs en dit kost geld. Passieve fondsen beleggen geld uit de markt zelf. Met deze markt bedoelen we de aandelenbeurs in een geheel die wordt weer spiegeld ten opzichte van bijvoorbeeld de S&P 500. Uiteraard hebben ETF’s diverse voordelen en ook bijbehorende risico’s. Een ETF geeft dus ook een gevoel van veiligheid doordat je je geld uitspreid en daarnaast ook profiteert van lage kosten, maar toch zijn er diverse risico’s. Op het moment dat de ETF uitgever zijn aandelen uitleent aan andere marktpartijen gaat de totale markt omlaag en daarmee ook de prijs van jouw ETF. Maar ook als er geen fysiek replica wordt toegepast maar de index bijvoorbeeld wordt gevolgd door middel van een derivaten contract met een commerciĆ«le bank. Voordat je gaat investeren is het altijd belangrijk goed te onderzoeken of de ETF waarin jij wilt gaan investeren dit soort zaken heeft uitgesloten of niet. Ook is het altijd mogelijk om in en uit te stappen in ETF’s. De notering is de prijs waar tegen de ETF’s worden verhandeld. Sommigen index fondsen kunnen maar 1 keer per dag verhandeld worden tegen een vastgestelde waarde, houd hier dus altijd rekening mee.