FAQ

Vraag: Ik wil als particuliere belegger wel graag (een deel) van mijn spaargeld besteden aan aandelen, maar sta daar wel wat huiverig tegenover als ik zoo m mij heen kijkt en zie hoeveel men soms kwijt raakt door een verkeerde investering. Wat kan ik doen om het risico zoveel als mogelijk te beperken?

Antwoord: beleggen in aandelen kan inderdaad risicovol zijn, maar ligt de kunst erin om bedrijven uit te kiezen met een goede “track record”. Dit zijn vaker grote bedrijven die weliswaar hoog staan aangeschreven bij de beurs. Je bent met de investering in deze duurdere aandelen er wel verzekerd van dat de kans klein is op het kwijtraken van jouw spaarcenten. Echter dien je er dan wel rekening mee te houden dat de winst die je zal maken (uitkering dividend, koersverschillen) wel relatief lager zullen uitvallen.

Vraag: het lijkt mij zo aantrekkelijk om snel mijn inzet eruit te halen en forse winsten te behalen door te investeren van snel opkomende bedrijven. Is er wel iets waar ik zeker op moet letten voordat de bel dan barst en ik mijn geld dan kwijt raakt?

Antwoord: beleggen in bedrijven die zich nog niet bewezen hebben op de markt en die ook nog een sterke groei doormaken is buitengewoon risicovol en worden er vaak tot op het laatste moment nog goede cijfers gepresenteerd. Het is dus wel moeilijk om daarover een advies te geven en blijft zo een investering du seen gok.

Vraag: het bedrijf waar ik wat aandelen van hebt gekocht heeft aangegeven de dividend niet in contant geld uit te betalen, maar dat in de vorm van aandelen te doen. Nu vraag ik mij dan wel af of dat een goed besluit is of dat ik liever mijn aandelen in het bedrijf moet verkopen?

Antwoord: de uitkering waar jij het over hebt staat bekend als stock dividend en is geen vreemd verschijnsel binnen de beleggingswereld. Het geeft wel aan dat de liquide positie niet zo sterk is dat er tot contante uitbetalingen over kan worden gegaan. Op zich is dat geen problem en kan wel wat extra winst maken op de aandelen wanneer die in prijs zullen stijgen. Hou wel alle signalen uit het veld in de gaten om een idée te hebben waar de aandelenkoers zich naartoe zal begeven.

Vraag: is het wel zo dat het bedrijf niet verplicht is aan winstdeling te doen? Het kan anders toch wel nadelig uitkomen en komt een spaarrekening op de bank toch voordeliger uit?

Antwoord: elk bedrijf behoudt zich inderdaad het recht om aan het eind van het jaar te besluiten om de winst te gebruiken voor additionele investeringen die nodig zullen zijn om de bedrijfsvoering naar een hoger niveau te krijgen. Hou er wel rekening mee dat hierdoor de prijs van de aandelen ook zal stijgen (het bedrijf krijgt immers meer waarde door de investering) en maak je dus wel degelijk winst. Een spaarrekening bij de bank is dan wel een veilige optie, maar zal het rendement ook wel veel lager uitvallen.

Vraag: voor het beleggen in aandelen is het mij aangeraden de adviezen op te volgen van de verschillende bedrijven die zich erin hebben gespecialieerd. Maar ik mag toch ook gewoon zelf aangeven welke aandelen mijn voorkeur hebben? 

Antwoord: het zou wel gek lopen als jij als investeerder geen zeggenschap zou hebben over de aandelen die je aan wilt schaffen. Als beginner op de aandelenmarkt zou het wel beter zijn om daarbij toch wel de nodige adviezen op te volgen en zo te voorkomen dat jij je investering wel snel kwijt zult raken. Zelfs de meer ervaren beleggers huren de kennis in van een specialist en komt de vaak jarenlange ervaring dan wel altijd van te pas.