Al sinds een hele tijd brengt het opzij zetten van ons geld op een spaarrekening niet veel meer op. De intrest die je krijgt, is verwaarloosbaar en daarom gaan we massaal op zoek naar andere manieren om ons geld te kunnen investeren en er zo het meest te kunnen uithalen. Beleggen is daarom een goede manier om een hoger rendement te kunnen krijgen. Wanneer je begint met beleggen en hier geen of weinig ervaring in hebt, moet je een aantal zaken voor ogen houden. Je moet een beleggingsportefeuille aanleggen met als doel een hoog rendement op lang termijn. Je moet realistisch blijven in het rendement dat mogelijk is en je moet een manier vinden om jouw rendement hoger te krijgen dan dat van de meeste beleggers. 

Beleggen op verschillende manieren 

Wanneer je wilt starten met beleggen, moet je weten dat er verschillende manieren mogelijk zijn. In de eerste plaats kan je beleggen in rentedragende activa zoals een spaarrekening, bank deposito, obligatie of staatslening. Dit rendement is vaak aan de lage kant, maar biedt wel zekerheid. Vervolgens kan je ook beleggen in een tweede categorie en dat is de niet-productieve activa. Vaak is dit meer speculeren dan berekend beleggen en dit een categorie waarin als beginner niet aangeraden wordt te beleggen. Als laatste categorie heb je nog de productieve activa en dit zijn dan de beleggingen in vastgoed of in aandelen van bedrijven. 

Beleggingen 2019 

2019 was een goed jaar voor beleggers en dit op verschillende vlakken. Beleggen in indexfondsen waarbij je kan beleggen in de laagst gewaardeerde aandelenmarkten was een goede aanrader. Ook kon je aan dollar cost averaging doen, dit betekent dat je elke maand hetzelfde bedrag belegt, om zo de mogelijke risico’s te spreiden. Ook dividendbeleggen was een mogelijkheid waarbij de risico’s heel laag blijven. Door deze beleggingsmogelijkheden is er goed belegd geweest in 2019 en was het rendement voor beleggers toch heel positief. Hopelijk blijft deze trend in 2020 ook zo, zodat jij je eerste stappen in het beleggen op een goede manier kan ervaren. 

Beleggingsportefeuille voorbeelden 

Bij het opbouwen van een beleggingsportefeuille moet je altijd het doel voor ogen houden en dat is een zo hoog mogelijk rendement op lange termijn. Er zijn verschillende voorbeelden hoe je kan beleggen in een beleggingsportefeuille, dit van een één fonds beleggingsportefeuille over een vijf fondsen portfolio tot een zeven fondsenportefeuille. Voor hoe meer spreiding je natuurlijk kiest, hoe minder risico je hebt en hoe lager de beleggingskosten blijven. Je hoeft geen expert in beleggen te zijn om toch van een hoog rendement te genieten met zo weinig mogelijk kosten!