Zilver is een van de oudste betalings- en versieringsmiddelen ter wereld. Uit verschillende archeologische opgravingen is gebleken dat zilver in 4000-3500 v.Chr. al werd bewerkt op eilanden in de Egeïsche Zee. Tegenwoordig is zilver nog steeds een relevante grondstof, want in de markt van zilver gaat jaarlijks zo’n 30 miljard euro om.

Hoe wordt de waarde van zilver bepaalt?

De actuele zilverprijs hangt af van de waarde van zilver. En dat vindt u terug in de zilver koers van dit moment. De hoogte van de zilver koers wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Dit gebeurt op de grondstoffenbeurs in New York, ook wel de COMEX (Commodity Exchange) genoemd.

Wat uniek is aan de grondstoffenbeurs in New York is dat er nog steeds fysiek verhandeld wordt. Exact om 8.25 uur opent de beursvloer en beginnen de zilverhandelaren hun handelswaar op een luidruchtige wijze te kopen en te verkopen. Om Klokslag 13.25 is het hele circus te einde, want dan sluit de beursvloer weer zijn deuren.

De zilver koers is echter niet afhankelijk van de ‘ouderwetse’ handel op de beursvloer. De waarde van zilver wordt namelijk vooral bepaald door de online vraag en aanbod in het edelmetaal.

Zilver koers

De koers van zilver is 24 uur per dag in beweging. Zodoende zal zilver nooit een vaste waarde hebben. Mocht u dus zilver willen kopen of verkopen, houd dan eerst een tijdje de waardestijging of -daling in de gaten, omdat het zomaar kan gebeuren dat u op een andere dag meer geld ontvangt voor hetzelfde stuk zilver dan vandaag.

De actuele zilverprijs van puur zilver

Momenteel ligt de zilverprijs voor 1 kilo zilver op €435,-. Vorig jaar rond deze tijd was dat €455,-, de prijs van zilver is dus gedaald. Eind februari lag de zilverprijs echter op €457,-. In één jaar tijd kan de prijs van zilver dus aardig schommelen.

De waarde van zilver voorspellen

Het is vanzelfsprekend de kunst om de zilver koers te voorspellen. Als je dit kunt doen weet je precies wanneer je zilver moet inkopen en verkopen. Dit is echter iets wat je nooit voor 100% kunt doen omdat er altijd onverwachte, onvoorspelbare dingen kunnen gebeuren.

Toch zijn er genoeg mensen die nuttige dingen over de koers van edelmetalen en aandelen kunnen zeggen. Dit doen zij niet alleen op basis van technische en fundamentele analyses, hun boerenverstand speelt namelijk de grootste rol in het voorspellen van de zilver koers. Zij begrijpen bijvoorbeeld dat het niet verstandig is om zilver in te kopen als de zilverprijs op zijn hoogste punt sinds jaren staat. Het inkopen van zilver zullen zij namelijk doen als de waarde van zilver laag is.

Omdat zilver iets tastbaars is zal de waarde, in tegenstelling tot andere investeringen als de bitcoin, nooit extreem laag worden/blijven. Investeren in edelmetalen is dus heel veilig. De reden waarom mensen in andere zaken als de bitcoin investeren is omdat de waarde hiervan net zo extreem kan stijgen als dalen. Je kunt dus in één klap veel geld verdienen.