Omdat er best wel veel vragen zijn rondom de BKR registratie, hebben we een artikel geschreven over wanneer je een BKR registratie krijgt en wat het nou precies is. Ook leggen we uit wat je kan doen als je een BKR registratie hebt. Een BKR verwijderen is namelijk ook mogelijk, maar hoe krijg je dit voor mekaar?

Wat is een BKR registratie? en wat doet die?

Het woord BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit is een organisatie die probeert mensen te helpen zodat ze geen financiële problemen krijgen. Ze doen dit door bijna alle kredieten die je afsluit bij te houden. Wanneer je een keer iets niet kunt terug betalen kan je een registratie achter je naam krijgen waardoor je geen lening meer kunnen aanvragen.

Wanneer word je geregistreerd bij het BKR systeem.

Het kan zijn dat je net een aankoop wilt doen voor je nieuwe huis. Wanneer je dan geld boven de 500 euro gaat lenen, krijg je een BKR-notering. Wanneer je dit netjes terug betaald in de afgesproken datum zal hier niets mee gebeuren. Als je 2 maanden (of langer) achterstand hebt neemt de kredietverstrekkers of de bank contact met je op, ze sturen dan een herinnering of waarschuwing. Is het dan nog steeds niet gelukt om te betalen? Dan gaan de kredietverstrekkers dit bij het BKR melden, je krijgt dan een negatieve BKR-notering. Wanneer je dan nog een keer geld nodig hebt en een nieuwe lening wilt afsluiten is dit niet meer mogelijk. Je hebt nu dus een negatieve BKR-notering, de betalingsachterstand blijft tot 5 jaar na de gebeurtenis.

Welke leningen worden geregistreerd?

Bij het BKR gaat het vooral om persoonlijke leningen, roodstand, doorlopende betalingen en betalingsachterstand van 120 dagen op de hypotheek. Het gaat dus om ongeveer bedragen van zo’n 500 euro. Maar welke leningen worden dan niet bij het BKR geregistreerd? Het BKR registreert geen ‘’nodige’’ leningen zoals: studieschuld, huurachterstand, betalingsachterstand, hypotheekschuld en leningen bij familie of vrienden.

Een registratie zonder dat je iets hebt geleend? Hoe kan dat?

Het kan zijn dat je geregistreerd staat zonder dat je wat leent. Dit komt omdat sommige kredietvormen staan geregistreerd, zonder dat je geld hebt opgenomen. Dit is soms het geval wanneer je bijvoorbeeld rood staat of een doorlopend krediet hebt. Het is namelijk mogelijk dat je 2000 euro in het rood staat, maar heb je hier niets van opgenomen? Dan staat het bedrag op de kredietlimiet, nu in dit geval dus 2000 euro.

Kan ik een BKR registratie verwijderen?

Een BKR codering verwijderen is mogelijk. Dit komt omdat er bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van BKR coderingen. Ze snappen ook dat een negatieve BKR-registratie grote gevolgen hebben, er komt jaarlijks ongeveer bij 1000 mensen voor. De bedrijven die hierbij helpen zijn vaak bezig met juridische zaken om te zorgen dat de BKR registratie weg kan worden gehaald bij de klant. Het lukt ze heel vaak om op een eerlijke manier de BKR registratie te verwijderen.