Stel je voor dat je op je voorveranda van je huis limonade drinkt met je gezin op een warme zomernacht. Je leunt achterover en denkt aan toen je je eerste TV kocht? Materialistische bevrediging duurt niet lang. Er wordt gezegd dat onze hersenen zich aanpassen aan geluk. Met materialistische dingen die ons geluk kopen, zijn we voor een kort moment succesvol. Nieuwe dingen zullen hun glans verliezen en je zult je interesse erin verliezen. In plaats van je geld te besteden aan dingen die uiteindelijk achterhaald zijn, probeer het uit te geven aan iets dat je blijvende herinneringen zal geven. Herinneringen worden voor altijd een deel van je leven en helpen je te maken wie je bent. De goede ervaringen zullen voor altijd goed blijven en de slechte veranderen in de toekomst. Hieronder staat een lijst met 7 dingen waar je absoluut niet op moet besparen. Gebruik deze tips zodat je je geld kunt uitgeven aan ervaringen die het leven van jouw en de mensen om je heen zullen verrijken.

  1. Onderwijs

Er is geen leuker gevoel in de wereld dan het gevoel een andere taal te gaan begrijpen zonder erover na te denken. Hoewel sommige taallessen erg prijzig zijn, zijn ze het waard. Het volgen van lessen over verschillende culturen, religie en verschillende beroepen zal je geest openen voor een heel andere wereld. Het betekent niet dat je je religie moet bekeren of van baan moet veranderen. Het betekent gewoon dat je met open geest een klas bent binnengelopen en de dingen die je hebt geleerd, hebt toegevoegd aan je kenniskelder. Je weet misschien nooit wanneer het van pas kan komen.

  1. Reizen

Reizen kan soms prijzig zijn, maar het creëert herinneringen die een leven lang meegaan – zelfs de slechte ervaringen. Gewoonlijk lachen we allemaal later over de slechte ervaringen in het leven. Eén reis naar Europa kan iemand hetzelfde kosten als een goede laptop en de lange ritten kunnen minder kosten dan een auto die je niet echt nodig hebt maar wel wilt. Wissel al die materialistische dingen in voor een nacht onder het noorderlicht, een kus op de Eiffeltoren of een lange reis door de Alpen.

  1. Boeken

Een boek zal altijd iets anders zijn met elke lezer die zijn ‘pagina’s’ draait. Het is een heel andere ervaring om je verbeelding te gebruiken om de woorden van de auteur in beeld te brengen in je hoofd. Boeken zullen nooit van je verlangen dat je ze inschakelt, oplaadt of herstart. Het zijn dingen die je van generatie op generatie kunt doorgeven. Het is een heel andere ervaring om ergens te zitten, met een boek in de hand, zonder enige afleiding. Boeken zijn portalen om compleet verschillende werelden te verkennen met een omslag van een pagina.

  1. Eten

Nieuw eten proberen, gaat hand in hand met reizen over de hele wereld. In plaats van een paar honderd te sparen, bewaar het voor lekker eten als je ergens gaat. Volg kooklessen van gerechten uit verschillende culturen. In Italië bieden ze kooklessen in een wijngaard. Je kunt van een Italiaanse kok leren hoe je een geweldige maaltijd kunt maken. Het is iets dat je mee naar huis kunt nemen en vrienden en familie kunt leren.

  1. Goede schoenen

Je besteedt een groot deel van de dag op je voeten. Goedkope en ongemakkelijke schoenen zullen na verloop van tijd je voeten beschadigen. Dit kan niet alleen pijn veroorzaken, maar het kan ook veel geld kosten om je voetproblemen op te lossen. Je hoeft geen designer schoenen te kopen voor belachelijke hoeveelheden geld – goed ontworpen en comfortabele schoenen zijn voldoende. En nee, ze hoeven niet allemaal lelijk te zijn.

  1. Pensioenpremies

Betaal zoveel als je kunt – voor veel Zuid-Afrikanen zijn pensioenfondsen de enige besparingen die ze hebben. Als er een optie is om een paar procent meer te betalen, probeer het dan – de samengestelde rente op dat geld zal jaren later een groot verschil maken, wanneer je het echt nodig hebt. Weersta ook de verleiding om pensioenuitkeringen te gebruiken voor iets anders, zoals het aflossen van schulden of het financieren van een vakantie. Het is echt moeilijk om het weer op te bouwen.

  1. Jouw kinderen

Met het toevoegen van kinderen aan deze lijst is het dat je de tijd moet nemen en echt in hun toekomst moet investeren. Investeer in activiteiten die ze zullen opbouwen. Investeer in sport, teambuildingactiviteiten, gezinsvakanties, kerkkampen en alles wat hen zelfvertrouwen geeft en help hen hun identiteit te vormen. De meeste van deze zijn zelfs geen geldelijke investeringen, maar ze helpen om de karakter van jouw kind te bouwen.

Stop jouw geld in dingen die herinneringen zullen creëren. Je hoeft niet alles te spenderen aan het maken van herinneringen, maar als je dat doet, zal het niet iets zijn waar je spijt van hebt.