De meeste mensen streven ernaar financieel onafhankelijk te worden, maar weinig mensen denken erover na of ondernemen de nodige acties om de onafhankelijkheid te bereiken. Financiële onafhankelijkheid betekent voldoende financiële middelen hebben om comfortabel te kiezen of je wel of niet werkt, of misschien de gewenste baan hebben die jouw levensstandaard ondersteunt. Het betekent dat je de onvermijdelijke financiële stormen onderweg kunt weerstaan. Maar welke financiële basis heb je nodig om financiële onafhankelijkheid te bereiken?

Hoeveel geld je nodig hebt om financieel afhankelijk te worden verschilt. Het hangt af van jouw levensstijl, behoefte en voorkeuren. Als voor de ene 80.000 euro’s voldoende is om 5 jaren zorgeloos door te brengen is voor de andere 30.000 genoeg. Met deze berekening kun je voor jezelf nagaan hoeveel je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden.

Hoeveel kost volledige financiële onafhankelijkheid? Hoeveel geld heb je nodig om nooit voor een andere euro in je leven te werken? In 3 stappen kun je zelf jou berekening maken.

Stap 1: Totaliseer jouw maandelijkse uitgaven

Je kunt mint.com of YNAB gebruiken om jouw uitgaven bij te houden en dit bedrag voor jou te berekenen. Of je kunt het achterhalen met behulp van recente bank- en creditcardafschriften. Hier kun je ook aanpassingen maken op basis van je gewenste bestedingsniveau. Dat wil zeggen dat je eventuele uitgaven die je graag in de toekomst zou willen hebben ook kunt toevoegen. Trek kosten die je wilt wegnemen of die je in de nabije toekomst denkt te verliezen, ervan af. Het doel is hier om een ​​maandelijks bestedingsbedrag te krijgen dat zowel de realiteit van jouw behoeften als jouw visie op de toekomst weerspiegelt.

Stap 2: Vermenigvuldig jouw maandelijkse uitgaven met 300

Vermenigvuldig eenvoudig de gewenste maandelijkse uitgaven met 300 om de besparingen te krijgen die nodig zijn om dat bedrag aan inkomsten te produceren. Als jouw gewenste maandelijkse uitgaven bijvoorbeeld € 4000 zijn, is de hoeveelheid geld die je nodig hebt om dat inkomen voor onbepaalde tijd te produceren € 1.200.000. (4.000 x 300 = 1.200.000). Een groot ding om in gedachten te houden is dat dit geen rekening houdt met inflatie. Wat betekent dat als je vandaag € 1.200.000 hebt, je jezelf voor onbepaalde tijd kunt ondersteunen. Maar over 10 jaar heb je waarschijnlijk meer nodig dan dat vanwege inflatie.

Het goede nieuws is dat je deze berekening zo nu en dan opnieuw kunt uitvoeren om jouw nieuwe, up-to-date bedrag te krijgen.

Waarom 300? Je moet jouw maandelijkse uitgaven vermenigvuldigen met 12 om jouw jaarlijkse uitgaven te ontvangen. Vervolgens moet je de jaarlijkse kosten vermenigvuldigen met 25 (op basis van de 4% -regel) om de vereiste besparingen te krijgen. Vermenigvuldigen met 300 combineert die twee stappen eenvoudig in één (12 x 25 = 300).

Stap 3: Factor in toekomstige inkomsten?

Je zou een stap verder kunnen gaan en toekomstige inkomsten, zoals sociale zekerheid, in de vergelijking opnemen. Het enige wat je hoeft te doen is de hoeveelheid inkomsten die je verwacht te ontvangen aftrekken van de gewenste maandelijkse uitgaven. Dat geeft je de kloof die overblijft en moet worden ondersteund door besparingen. Vermenigvuldig dat nieuwe nummer dan met 300 en je hebt je nieuwe spaardoel.

Hoeveel moet je elke maand besparen om financiële onafhankelijkheid te bereiken?

Het is nuttig om te weten hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Het geeft je een idee van hoe dicht je bent en het laat je weten wanneer je genoeg hebt. Maar het vertelt je niet wat je moet doen om daar te komen. Je moet ook weten hoeveel je moet sparen om dat doel van financiële onafhankelijkheid te bereiken. Het is een relatief eenvoudig proces. Blijf investeren in jouw toekomst!